Thursday, November 11, 2010

::..PETUA LAMA-LAMA vs AKU..::


Assalamualaikum semua.,,=)
pernah tak sepanjang kehidupan korang semua,,korang cuba mengamalkan petua-petua orang lama-lama..?kadang-kadang aku terfikir,masihkan diamalkan petua-petua macam ni sekarang ni..yela,.masing-masing mengaku hidup dizaman moden,penuh dengan arus kemajuan.,

hari ni aku nak share sedikit petua2 yang aku pernah dengar

  1. santan kelapa untuk lebat dan hitamkan rambut.


    yeke?cube korang try..memang berkesan.Macam mana aku tau?sebab masa aku kecik-kecik dulu, mak aku cakap orang dulu mana ada syampoo macam sekarang..pantene la,sunsilk,rejoice,etc..so,diorang guna santan untuk jaga rambut supaya cantik.,=)at first mak aku yang pakaikan kat aku..,bila dah seronok kan...mak aku nyer santan yang nak wat masak aku kebas..haha...nak bagi rambut lawa la konon...hihi...ampun yer mak,.kalo 1 biji kelapa...half mesti aku amek..ngee~lepas tu cuci dengan syampoo...insyaAllah.,

  2. Elakkan Kelemumur

    korang pernah dengar atau try yang ni?untuk pengetahuan korang, limau nipis juga ubat kelemumur yg mujarab. kalau bulan tu xcukup bajet nak beli syampoo nak bagi hilang kelelumur ke, bolehla try,,caranya ? senang dan ringkas..potong limau nipis & tenyeh(macam gosok la jugak) la pada kulit kepala. Biarkan seberapa lama yg mungkin & bilas.jangan lupa!bilas..hehe...aku dulu buat jugak..tapi saje-saje sebab aku tengok mak aku buat..mak aku kata leh ilangkan gatal-gatal kulit kepala..try la..ape lagi...tengok mak aku wat macam best je.,sekali try..memang sedap...tapi bile bilas...waaa...adoiii...pedih2,,pedih2...lepas tu bile nak buat ke tepikir..lps ni mesti pedih,,,cancel la...haha....tpi memang hilang gatal-gatal kepala tu..

kali ni ak tulis dua jela..sebab yang ni je ingat buat masa ni..nant kalo ingat lagi petua-petua yang aku pernah wat dulu ,aku share lagi.. ^^,

5 comments:

MiSS @Mir@ said...

I likeee! nanti aku share petua aku plak...hehe

::..farhana..:: said...

ha3..okeh..hihi

f.f said...

uit ak de petua gk..
air bilasan beras(yg 1st)..
ha utk kecantikan muke gituuu~ hoho
bleh lawan mira nye!ahakks

MiSS @Mir@ said...

Haaih...haha..aku dah taw la faris...
nanti aku wat mandi trus..haha..maklumlah jelapang padi kan..banyak beras..haha....

::..farhana..:: said...

ha3..umah aku pon buleh..padi dikanan kiri,,,nk wat berendam pon buleh..,.^^